Hoe lang duurt de overgang?

De tijd die tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze (je laatste menstruatie) ligt, is gemiddeld vier jaar. De overgangsverschijnselen houden meestal langer aan. Die kunnen vijf tot tien jaar duren en soms nog langer. Je lichaam heeft die tijd nodig om een nieuw evenwicht te vinden.

De duur van de overgang verschilt van vrouw tot vrouw, net als de leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen. Over het algemeen zijn vrouwen tussen hun 45ste en 55ste jaar in de overgang. Voor een heel klein percentage begint de overgang al voor het 40ste jaar. En bij sommige vrouwen kan de overgang tot hun 60ste duren.

Hoe lang duurt de overgang

Hoe weet je dat je in de overgang bent?

Meestal merk je aan je menstruatie dat je in de overgang komt. Je menstruaties komen korter na elkaar en zijn vaak zwaarder. Daarna worden de periodes tussen je menstruaties steeds langer. Uiteindelijk stopt de rijping van eicellen volledig en blijft je menstruatie helemaal weg.

De overgang in fases

De overgang is onder te verdelen in drie fases:

  1. Premenopauze: de periode voor je laatste menstruatie waarin je hormonen kunnen gaan schommelen.
  2. Menopauze: de laatste menstruatie.
  3. Postmenopauze: de periode na je laatste menstruatie waarin je lichaam een nieuwe balans zoekt.
Het totale overgangsproces - de premenopauze, de menopauze en de postmenopauze - is voor elke vrouw anders. Het proces kan drie tot tien jaar duren, met een gemiddelde van vier jaar.