Oestrogeen hormoon en de overgang?

Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het regelen van je menstruatiecyclus. Je eierstokken maken in de eerste veertien dagen van je cyclus het meeste oestrogeen aan, wanneer je menstrueert het minste. Oestrogeen is een veelzijdig hormoon. Het zorgt ook voor de vochtbalans in je vagina, een gezonde huid, sterke botten en emotioneel evenwicht. 
 

Veranderende hormoonhuishouding

Jarenlang waren de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron in je lichaam met elkaar in evenwicht. Naarmate je ouder wordt, neemt je voorraad eicellen af en gaan je eierstokken minder van deze hormonen aanmaken. De aanmaak van progesteron daalt als eerste, de productie van oestrogeen blijft in het begin van de overgang nog op niveau. Je hormonen gaan schommelen en de verhoudingen veranderen. Je lichaam probeert zich aan de nieuwe situatie aan te passen, maar dat gaat niet zo snel. De lichamelijke en geestelijke overgangsverschijnselen die je kunt ervaren zijn hier een uiting van. 
 

Nieuwe aanmaak van oestrogeen

Wanneer je wat langer in de overgang bent, neemt ook de productie van oestrogeen af. Tegen het einde van de overgang raakt je lichaam gewend aan de nieuwe verhoudingen. Je lichaam past zich aan en vindt nieuwe manieren om oestrogeen te produceren: via het vetweefsel (daarom is het moeilijker om na de overgang op gewicht te blijven, dit is een natuurlijke bescherming van het lichaam om de oestrogeenproductie op peil te houden) en de bijnieren. Je lichaam produceert nu blijvend minder oestrogenen, maar nog genoeg voor een gezonde tweede levenshelft.